Pozor v Krkonoších! Po 170 letech se tam objevila smečka vlku.

26.03.2013 16:59

Ve východních Krkonoších se pohybuje pětičlenná smečka vlků. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný s tím, že poslední vlk byl v nejvyšších českých horách zastřelen před 170 lety.

 

"V uplynulých dnech dostala Správa Krkonošského národního parku od místních obyvatel z východních Krkonoš potěšující zprávu o pozorování pětičlenné skupinky vlků," řekl Drahný. "Naši zoologové ověřili rozhovorem s pozorovateli, že se s vysokou pravděpodobností skutečně jednalo o skupinku těchto kriticky ohrožených zvířat, která kdysi byla v Krkonoších doma, až do roku 1842, kdy byl poslední krkonošský vlk zastřelen," dodal mluvčí KRNAPu.

reklama

Vlci tvořili skutečně až do poloviny 19. století nedílnou součást krkonošské fauny a fungovali tu jako přirození regulátoři stavů zvěře, ale i menších predátorů. V roce 1400 se uvádí hojný výskyt vlků v Obřím dole, s postupující kolonizací hor ovšem začalo být vlkům ouvej.

V 17. Století uvádí setkání s vlkem několik pocestných, přecházejících Krkonoše. Na slezské straně hor byla skolena vlčice se sedmi vlčaty v roce 1761. Poslední vlk byl na české straně skolen v roce 1842 a na severní, slezské, v roce 1810. Později k nám přebíhali vlci v zimě z východu z Polska, Beskyd a Karpat. Po druhé světové válce byla tu a tam hlášena pozorování vlků, ovšem vesměs šlo spíše o záměnu se zatoulanými či zdivočelými psy.

Úspěšný návrat vlků do relativně nedaleké Lužice dával podle Drahného naději, že v příštích letech budeme mít šanci zaznamenat znovu přítomnost vlků i v našich nejvyšších horách. "Jeden z prvních ‚průzkumníků‘ se k nám vydal, opět do východních Krkonoš, v podzimních měsících roku 2011.
 

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode